Cazul Plahotniuc sau cum imaginea Republicii Moldova suferă din cauza politicienilor

În ultima perioada, prim-vicepreședintele parlamentului și al PDM, Vladimir Plahotniuc, merge activ în voiaje internaționale. De regulă, el vorbește oficial, în numele statului, despre integrarea europeană a Republicii Moldova.

Toate bune și frumoase, dar adesea aceste vizite nu poartă caracter oficial și sunt organizate de staff-ul personal al d-lui Plahotniuc. Spre exemplu, recenta vizită în Italia a prim-vicepreședintelui parlamentului a vizat un eventual parteneriat între Confederaţia Industriei italiene şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, al cărei preşedinte este Plahotniuc, iar din delegaţie au făcut parte doar reprezentanți ai PDM (Igor Corman şi Andrian Candu).

Este evident că prin aceste vizite (și nu doar prin ele), politicianul și omul de afaceri dorește să-și lustruiască imaginea publică controversată pe care o are în societatea moldovenească. Imensul trust media și funcția administrativă deținută de el au drept scop să contribuie la aceasta. În ultima instanță, este dreptul d-lui Plahotniuc să-și formeze o imagine publică pe care și-o dorește.

Despre Vladimir Plahotniuc se vorbește foarte mult și foarte diferit,  inclusiv urât. Până la urmă, instanțele abilitate trebuie să se pronunțe asupra acuzațiilor incriminate acestei persoane. Atât timp cât nu este acuzat oficial, reieșind din prezumția nevinovăției el nu este culpabil. Dar altele sunt datele problemei când controversatul politician și om de afaceri Vladimir Plahotniuc (Ulinici) încearcă să-și spele imaginea publică din contul statului Republica Moldova.

Vorbind în numele Moldovei în vizitele sale semioficiale-semipersonale, Plahotniuc automat reflectă o parte din imaginea sa, cu numeroase pete, asupra statului Republicii Moldova. Asta deoarece, atunci când un politician vorbește în numele Republicii Moldova, simbolic, la nivel de imagine, reprezintă statul Republicii Moldova.

Exemplul dlui Plahotniuc trebuie să fie valabil pentru orice politician din Republica Moldova. Indiferent de funcția pe care o deține, nici un politican moldovean nu are vreun drept, moral sau juridic, să-și atribuie rolul de a reprezenta Republica Moldova în timpul vizitelor private în afara hotarelor țării. Mai ales că imaginea multora dintre ei, cum este în cazul lui Vladimir Plahotniuc, nu este lipsită de cusur. Ar fi bine ca această lecție să fie însușită de către politicienii noștri. În caz contrar, are de suferit imaginea Republicii Moldova.


Leave a comment