Partidul Democrat din Moldova a spulberat „visul” european al Republicii Moldova

La 5 martie 2013, cu votul PCRM, PDM şi a o parte dintre deputaţii neafiliaţi, oficial şi-a încetat existenţa Alianţa pentru Integrare Europeană 2, creată la 30 decembrie 2010. În cele din urmă „visul” european al Republicii Moldova a fost întrerupt nu de „harbuzul” PCRM-PLDM, ci de „ridichea” comunisto-democrată.

„Eu te-am creat, eu am să te omor”, anume aşa poate fi catalogat votul PDM din 5 martie. După ce, l-a sfârşitul anului 2010, PDM a ţinut timp de o lună întreaga societate moldovenească în suspans, la 5 martie 2013, democraţii au aplicat AIE 2 „lovitura de graţie”, semnându-i „certificatul de deces”.

AIE 2 a luat naştere cu scârţ (sau „cu lupi şi cu ghimpi”) şi a funcţionat cam tot aşa. Cu toate acestea, de dragul viitorului european al Republicii Moldova, alianţa de guvernare a mers înainte. Bulversat din interior şi şchiopătând serios, dar având un ministru de externe excelent, în scurt timp, guvernul Filat a transformat Republica Moldova în vecinul de succes al Uniunii Europene. Cel puţin, guvernul Filat a creat în societatea moldovenească iluzia despre un posibil viitor european al Republicii Moldova, iar la Bruxelles că statul nostru se poate reforma, moderniza şi democratiza în conformitate cu valorile, rigorile şi normele Uniunii Europene.

Cazul tragic din Pădurea Domnească de la sfârşitul anului 2012 a scos la suprafaţă modul de funcţionare a instituţiilor statului, sau, mai exact spus, disfuncţionalitatea lor. Pentru toată lumea a devenit evident că AIE are nevoie de schimbări. Denunţarea de către preşedintele liberal-democrat, la 13 februarie 2013, a acordului de constituire a AIE 2 s-a dorit a fi „aerul proaspăt” din „pieptul” alianţei de guvernare. Poate expus confuz, totuşi, ruperea de către Filat a acordului constitutiv al AIE 2 nu a însemnat sfârşitul alianţei atât timp cât a rămas în vigoare emanaţia ei – guvernul de coaliţie.

Lichidarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al parlamentului a dat startul „vendetei” politice împotriva lui Filat. În ultimele două săptămâni tot mai evident a devenit cine este liderul real al PDM. „Varianta zero” a semănat, mai degrabă, cu o răzbunare personală, îndreptată împotriva prim-ministrului guvernului de către fostul prim-vicepreşedinte al parlamentului, spicherul fiind, din păcate, o simplă unealtă politică a acestei răzbunări.

I have a dream, a vociferat un deputat democrat de la tribuna parlamentului. Paradoxal, el a învinuit de năruirea „visului” european al Republicii Moldova persoana care a făcut posibil acest „vis”. Un guvern pro-european în Republica Moldova poate exista doar cu concursul PLDM. Lovind direct în liderul acestei formaţiuni, se loveşte indirect în formaţiunea care întruneşte cel mai numeros electorat pro-european din Republica Moldova. Reducerea electoratului PLDM înseamnă diminuarea „visului” european al Republicii Moldova. La 5 martie 2013, PDM, acompaniat de liderul PL, a ruinat AIE. Iar de aici până la spulberarea „visului” european al Republicii Moldova nu a rămas decât un singur pas.


Leave a comment